MIKROBIOLOGI–UJIAN INDOL

UJIAN INDOL

-ujian penghasilan indol adalah penting dalam pengenalpastian enterobakteria (enterobacteriaeae).kebanyakan E.coli, Proteus vulgaris, P.rettgeri, M.morganii dan Providencia spesis menghuraikan asis amino triptofan dan menghasilkan indol.

PRINSIP

-organisma ujian dikulurkan di dalam medium yang mengandungi triptofan

-penghasilan indol dikesan menggunakan reagen Kovac atau Ehrlich yang mengandungi 4(p)-dimetilaminobenzaldehid

-kehadiran indol ditandakan dengan peubahan warna kepada merah pada permukaan medium(cecincin)

-Ujian indole mesti dibaca oleh 48 jam pengeraman kerana indol boleh terkontaminasi jika pengeraman yang berpanjangan berlaku. PH berasid yang dihasilkan oleh Escherichia coli had pertumbuhannya.

KEPUTUSAN

image

Positif-cecincin merah

Negatif-tiada pembentukan cecincin merah/medium kuning

SUMBER : PELAJAR YANG ENGAMBIL SUBJEK INI