JENIS – JENIS UJIAN ASAS BIOKIMIA

UJIAN KATALASE

UJIAN KOAGULASE

KEPENTINGAN

Membezakan bakteria yang boleh menghasilkan enzim katalase dan membezakan bakteria jenis staphylococcus dan streptococcus.

Membezakan bakteria yang boleh menghasilkan enzim koagulase dan membezakan bakteria jenis staphylococcus aureus dan stahylococcus sp. yang lain.

PROSEDUR

1. Setitis larutan hidrogen peroksida 3% diletakkan di atas slaid kaca yang bersih.

2. Sedikit bakteria diambil dengan menggunakan kayu aplikator.

3. Bakteria dimasukkan ke dalam titisan reagen di atas slaid.

4. Penghasilan dan pembebasan gas diamati.

Slaid

1. Setitis larutan normal salin diletakkan di atas slaid kaca yang bersih.

2. Koloni bakteria diambil menggunakan kayu aplikator.

3. suspensi bakteria dilakukan.

4. setitis plasma ditambah kepada suspensi tadi dan dicampurkan.

5. Perubahan yang berlaku diamati.

Tabung

1. Suspensi bakteria disediakan di dalam larutan salin.

2. 5 titis suspensi bakteria dimasukkan ke dalam tabung uji yang mengandungi plasma.

3. Campuran di dalam tabung uji diputarkan dengan menggunakan kedua tapak tanggan.

4. Tabung uji dieramkan di dalam water bath pada suhu 35˚C

POSITIF

clip_image002clip_image004

Kehadiran gelembung udara

clip_image006clip_image008

Kehadiran gumpalan

NEGATIF

clip_image010clip_image012

Tiada pembentukan gelembung udara

clip_image014clip_image016

Tiada gumpalan

 

 

UJIAN MOTILITI

UJIAN OKSIDASE

KEPENTINGAN

Mengenalpasti samada bakteria motil @ tidak motil dan untuk melihat pergerakan bakteria.

Mengesan kehadiran enzim cytochrome oxidase dan digunakan untuk mengenalpasti kehadiran neisseria sp. & vibrio sp. Membezakan pseudomonadaceae dari oxidase negatif dan enterobacteriaceae.

PROSEDUR

Kaedah hanging drop

1. Inokulasi kultur bakteria dalam air peptone

2. Eram semalaman dalam inkubator pada suhu 37oc

3. Gulung plastasin ke atas slaid bersih

4. Pindahkan 1 loop penuh kultur ke atas sisip kaca bersih

5. Terbalikkan slaid yang telah dilekatkan dengan plastasin ke atas sisip kaca berkenaan

6. Terbalikkan untuk mendapatkan hanging drop

7. Periksa dibawah kanta x10 dan x40

8. Mulakan pemeriksaan dari tepi titisan . Untuk mendapatkan gambaran yang jelas kurangkan punca cahaya.

1. Kertas turas diletakkan di atas slaid kaca

2. 2 titis reagen oksidase dititiskan ke atas kertas turas

3. Koloni bakteria diambil dengan menggunakan kayu aplikator dan dicoretkan di atas kertas turas pada bahagian yang menyerap reagen.

4. Perubahan warna diamati dalam masa beberapa saat.

POSITIF

clip_image018

Ada pergerakan-motil

clip_image020

Warna ungu gelap dlm 5-10 saat

( Pseudomonas sp)

NEGATIF

clip_image022

Tiada pergerakan-tidak motil

clip_image024

Tiada warna ungu

(escherichia coli)

 

 

UJIAN INDOL

UJIAN METIL MERAH

KEPENTINGAN

Pengenalpastian enterobakteria kebanyakkan E.coli, proteus vulgaris, p.rettgeri, M.morgani dan Providencia sp. Menghuraikan asid amino triptofan dan menghasilkan indol.

organisma ujian yang dikulturkan dalam air pepton glukosa akan memfermentasikan glukosa(jika bakteria positif). proses fermentasi glukosa akan menghasilkan keadaan berasid. apabila ditambahkan dengan reagen metil merah akan menukatkan medium kepada warna merah.

PROSEDUR

1. Suspensi kultur dalam air pepton

2. 2 titis suspensi dalam broth triptofan

3. Eram 24jam

4. 5 titis reagen Kovac atau Ehrlich (kuning)

5. Goncang & biarkan 10 minit

6. Amati pembentukan lapisan warna cecincin pada permukaan suspensi

1. Suspensi kultur dalam air pepton

2. 4 titis suspensi dalam broth MR-VP

3. Eram 24jam

4. 6 titis metil-merah dalam setiap 5ml kultur

5. Goncang & biarkan 10 minit

6. Amati pembentukan warna di permukaan media

KEPUTUSAN

clip_image026

POSITIF = Cecincin merah

NEGATIF = Tiada pembentukan cecincin merah / medium kuning

clip_image028

POSITIF = Merah

NEGATIF = Tidak bewarna / kuning

 

 

VOGES PROSKAUER

UJIAN SITRAT

KEPENTINGAN

organisma ujian dikulturkan dalam air peptone glukosa fosfat selama 48 jam. natrium hidroksida dan sedikit keratin ditambahkan dalam keadaan beralkali dan pendedahan kepada udara,asetoin dihasilkan daripada fermentasi glukosa .dioksidasikan kepada diasetil menghasilkan warna merah jambu apabila menambahan keratin

organisma ujian dikultur dalam medium yang mengandungi sodium sitrat,garam ammonium dan penanda bromo-thymol biru. pertumbuhan dalam medium ini ditunjukkan dengan kekeruhan dan penukaran warna daripada hijau kepada biru. penukaran warna disebsbkan reaksi beralkali akibat pemecahn sitrat

PROSEDUR

1. Inokulasi dalam air peptone

2. Eram 48 jam

3. Tambah 0.6 ml a naftol, sebatikan

4. 0.2 ml kalium hidroksida , sebatikan

5. Buka penutup botol dan biarkan selama 5-20 minit pada suhu bilik

6. Lihat penghasilan warna perlahan-lahan

1. Inokulasi bakteria ujian dipermukaan agar

2. Inukulasi secara zig-zag

3. Eram 24 jam

4. Amati keputusan

KEPUTUSAN

clip_image030

POSITIF = Warna merah

NEGATIF = Tidak berwarna

clip_image032

POSITIF = Warna biru

NEGATIF = Tiada perubahan warna / hijau

 

 

UJIAN FERMENTASI GULA ( TSI )

KEPENTINGAN

Identifikasi sesetengah bakteria ditentukan oleh jenis nutrient yang dihutaikan oleh bakteria dan produk akhir yang dihasilkan dalam proses tersebut. Untuk menentukan hasil fermentasi gula,broth fermentasi karbohidrat disediakan pada pH7.4. Broth ini mengandungi 3 bahan: 0.5%-1.0% (laktosa atau glukosa),broth nutrient dan perwarna penanda fenol merah

PROSEDUR

1. Mikroorganisama ujian di dalam tabung uji

2. Masukkan kedalam tiub dulham

3. Tiub Dulham diisi penuh

4. Eram semalaman

KEPUTUSAN

clip_image034

POSITIF = warna kuning dengan gelembung udara

NEGATIF = merah dan tiada gelembung udara